Vilka risker kommer med AI-genererat innehåll?

De flesta vet att AI måste tränas för att kunna fungera som dem gör idag. Detta gör dem genom att använda stora dataset som innehåller enorma mängder data. Det möjliggör skapandet av texter, bilder musik och mycket mer. Men har du någonsin funderat på vart den här datan kommer ifrån? Vad gäller när AIn som du använder har tränats på material från till exempel internet, där det kan ingå upphovsrättsskyddade verk?

De senaste åren har utvecklingen av AI gått snabbt och teknologin ger oss otaliga möjligheter. Så när till exempel AI-genererade bilder och texter publiceras på din webbplats eller används i din marknadsföring, vad behöver du då tänka på? Vad finns det för risker med att använda AI-genererat content? Om det finns risker, vad innebär det för ditt företag? Är du ansvarig för det din AI genererat?

Hur tränas AI och vad är ett dataset?

För att förstå riskerna med AI-genererat innehåll så behöver vi fördjupa oss i hur AI faktiskt fungerar, hur AI tränas på stora dataset och vad det innebär för hur du behöver jobba med ditt AI-genererade innehåll.

Vad är ett dataset?

Ett dataset är en samling av data som används för att lära en AI att känna igen mönster och göra förutsägelser. Datasets kan innehålla allt från text och bild till ljud och videoklipp. Om vi till exempel skulle träna en AI för att generera text, så skulle datasetet bestå av miljontals texter som visar hur meningar och ord relaterar till varandra.


Hur fungerar AI-träning?

De flesta moderna AI-modeller, som de i OpenAI:s GPT-serie, använder sig av en teknik som kallas djupinlärning (deep learning). Denna teknik innebär att AI:n använder ett nätverk som består av flera lager av noder som arbetar tillsammans för att bearbeta information. Genom att passera data genom dessa lager, lär sig AI:n gradvis mer komplexa mönster. Första lagren av nätverket kan till exempel känna igen enkla mönster som ord och bokstäver, medan de djupare lagren kan identifiera mer komplexa strukturer som t ex meningar och teman.

När AI:n tränas på ett dataset, använder den mönstren den lärt sig av datan i den datasetet för att generera nytt innehåll. Det kan vara texter, bilder eller andra former av kreativt material, baserat på den information AI:n har absorberat under träningsprocessen.

Vad är det egentligen som kan inträffa?

En viktig fråga kring AI och upphovsrätt är att dataset kan innehålla både offentligt tillgänglig och upphovsrättsskyddad data. Det innebär att när AI tränas på stora mängder information som samlats från internet, finns risken att den tränas på material som inte är fritt att använda.

Även om AI:n inte lagrar hela datasetet eller direkt kopierar material, kan den oavsiktligt återskapa eller inspireras av upphovsrättsskyddat innehåll, vilket skapar en risk för så kallad "memorization". Detta innebär att AI:n kan producera innehåll som är mycket likt originalmaterialet från sina träningsdata.

Och då åker vi återigen rakt ner i upphovsrättsproblematiken.

Rättsliga tvister

De juridiska frågorna kring AI och upphovsrätt har blivit alltmer aktuella i takt med att AI-genererade verk används mer frekvent. I Sverige har vi inte några rättsfall att kolla på, så låt oss istället studera två pågående rättsfall hos våra grannar som belyser dessa problem på ett tydligt sätt.

Robert Kneschke vs. LAION

I ett uppmärksammat fall i Tyskland stämde fotografen Robert Kneschke den ideella organisationen LAION för att hans bilder användes utan tillstånd för att träna en AI-modell. Kneschke hävdade att hans upphovsrättsskyddade bilder användes i LAION:s dataset, vilket ledde till att hans arbete användes för att skapa nya bilder utan hans samtycke.

Domstolen i fallet avvisade Kneschkes krav, och fastställde att LAION kunde använda upphovsrättsskyddat material enligt ett undantag för text- och datautvinning (TDM) inom vissa forskningsområden.

Vi väntar spänt på Kneschke’s eventuella överklagan. Debatten pågår: Ska AI-träning verkligen omfattas av forskningsundantag? Speciellt när det gäller kommersiella syften?

Getty Images vs. Stability AI

Ett annat rättsfall som har fått mycket uppmärksamhet involverar Getty Images, som stämmer Stability AI, utvecklaren av den generativa AI-modellen Stable Diffusion. Getty Images påstår att Stability AI har använt deras upphovsrättsskyddade bildmaterial utan tillstånd för att träna sin AI, vilket innebär att AI:n kan generera bilder som påminner om Gettys samling av bilder. Getty har krävt att Stability AI ska sluta använda deras material och har krävt skadestånd. Getty vill alltså representera ett stort antal upphovsmän som har licensierat sina verk till Getty.

Denna rättegång ska starta i Juni 2025 och det ska bli oerhört spännande att se resultatet! Om du som jag är lika nyfiken så finns det en del att läsa om det här.

Vad innebär detta för ditt företag?

Det är tydligt att det finns rättsliga osäkerheter kring användningen av AI-genererat innehåll, särskilt när det gäller dataset med upphovsrättsskyddat material. Här är några viktiga aspekter att tänka på som företagare när du använder AI-genererat innehåll:

  • Förstå AI-träningens ursprung: Försök att få en bättre förståelse för vilka data AI:n har tränats på. Om du använder generativ AI, var medveten om att AI:n kan ha exponerats för upphovsrättsskyddat material under sin träningsprocess, även om det inte är uppenbart. Detta kan innebära risker om AI:n oavsiktligt återskapar delar av detta material.

  • Granska användaravtalet för AI-modellen:
    Innan du använder AI-genererat innehåll, är det viktigt att noggrant läsa användaravtalet för den AI-modell eller plattform du använder. Vissa AI-tjänster ger användare rätt att använda det genererade innehållet kommersiellt, medan andra kan ha restriktioner, särskilt om det genererade materialet är baserat på upphovsrättsskyddat material.

    Tillåter plattformen kommersiell användning? Kontrollera om du får rätt att använda innehållet i marknadsföringssyften, på din webbplats eller i produkter och tjänster som säljs. Det är vanligt att AI-plattformar har restriktioner för hur det genererade innehållet får användas beroende på licensavtal och det material som användes för träning.

    Kan du dela, sälja eller modifiera det genererade innehållet? Vissa plattformar ger rätt att modifiera och sälja det genererade innehållet, medan andra kan ha restriktioner, särskilt om innehållet är baserat på upphovsrättsskyddade verk.

  • Risk för rättsliga tvister: Som vi har sett i fallen med Getty Images och Robert Kneschke finns det en risk för rättsliga åtgärder om AI:n oavsiktligt genererar innehåll som liknar upphovsrättsskyddat material. För att undvika potentiella rättsliga problem kan det vara en bra idé att noggrant granska det genererade innehållet och vara transparent om dess ursprung.

    TIPS: Gör en Google Reverse Image Search på din genererade bild, eller en plagiatkontroll på din genererade text i verktyg som tex. Grammarly.

  • Håll koll på den juridiska utvecklingen: Eftersom dessa rättsliga frågor är aktuella och pågår, är det viktigt att hålla sig uppdaterad om nya rättsfall och lagstiftning kring AI och upphovsrätt. EU och andra jurisdiktioner arbetar aktivt med att ta fram regler för hur AI och upphovsrätt ska hanteras, vilket kan påverka hur företag i framtiden får använda AI-genererat innehåll.

  • Förbered dig för förändring: När teknologin utvecklas snabbt som AI, kan det vara bra att ha en flexibel strategi för hur du hanterar AI-genererat innehåll och upphovsrätt. Det kan vara en fördel att ha rättsliga experter till hands som kan hjälpa dig att navigera i dessa osäkra vatten och se till att ditt företag är skyddat.

AI-teknologin ger oss fantastiska möjligheter, men som företagare är det viktigt att förstå de juridiska riskerna som följer med användningen av AI-genererat innehåll. Genom att vara medveten om upphovsrätt, genomföra riskbedömningar och hålla koll på juridiska utvecklingar, kan du säkerställa att ditt företag är väl förberett för framtidens digitala landskap. Det som kanske är allra viktigast – var noga med att läsa användaravtalet för den AI-plattform du använder, så att du kan förstå exakt vilka rättigheter du har till det genererade innehållet.

Vill du hålla dig uppdaterad om AI och upphovsrätt? Följ oss på sociala medier och besök DIGG, IMY och PRV för mer information om vad som gäller i Sverige.

Vad vet vi faktiskt om den nya reglerna i AI-förordningen? Nästa gång är det just det vi ska titta på! Missa inte det!

Marknadsföring som ger effekt – prata med Henrik!

Vill du synas mer online och få fler kunder? Henrik hjälper dig att hitta rätt digital strategi som verkligen gör skillnad för ditt företag!

Henrik Wahlstedt

 
Henrik Wahlstedt