De 6 vanligaste fallgroparna när du skall välja webbverktyg

1. Tänk på framtiden redan idag

Ett av de vanligaste misstagen är att fokusera enbart på de aktuella behoven utan att planera för framtida krav och integrationer. Många företag väljer en CMS-plattform som löser deras nuvarande problem men misslyckas med att ta hänsyn till framtida utmaningar. Det är viktigt att fråga sig själv: kommer denna plattform kunna integreras med våra framtida system, som ett intranät eller ett CRM-system? En CMS-lösning som inte är tillräckligt flexibel för att hantera framtida behov kan leda till omfattande och dyra ombyggnationer senare.

2. Sätt användarna i centrum

När företag utvecklar komplexa webblösningar, glömmer de ofta bort de personer som faktiskt ska använda systemet. Det är en vanlig missuppfattning att alla användare är erfarna och använder systemet dagligen. I verkligheten kan det vara så att många användare bara loggar in sporadiskt. Systemet måste vara intuitivt och användarvänligt även för dem som inte använder det regelbundet. En användare som bara loggar in ett par gånger om året ska inte behöva gå en kurs för att uppdatera en text eller bild. Det är kommunikatörerna som kommer göra jobbet med att underhålla innehållet på webbsidan så välj ett system som är enkelt för dom.

3. Välj CMS baserat på arbetsprocesser

En annan vanlig fälla är att företag ofta har bestämt sig för ett CMS innan de ens börjar undersöka sina verkliga behov. Detta val baseras ofta på felaktiga premisser, som IT-avdelningens tekniska preferenser, utan att beakta de specifika behoven hos exempelvis kommunikationsavdelningen. För att säkerställa att ni väljer rätt CMS, är det viktigt att alla relevanta avdelningar är delaktiga i beslutet och att valet baseras på en noggrann analys av hela organisationens behov.

4. Köp bara det du behöver

Rädslan för att göra ett felaktigt val kan leda till att företag överinvesterar i en alltför avancerad och dyr lösning som de egentligen inte behöver. Det är lätt att bli lockad av en CMS-plattform med många funktioner och finesser, men om dessa inte används, blir det en onödig kostnad. Det är viktigt att noggrant undersöka och förstå vilka funktioner som är verkligt nödvändiga. Att anlita en oberoende partner som kan erbjuda objektiv rådgivning kan hjälpa till att undvika att slösa pengar på onödiga funktioner.

5. Missförståelsen kring open source

Många tror att open source-lösningar är gratis, men detta är ofta en missuppfattning. Trots att open source-produkter kan vara fria från licensavgifter, innebär de ofta andra kostnader. Support, underhåll och framtida utvecklingsbehov kan snabbt öka totalkostnaden. I många fall kan en open source-lösning bli lika dyr, eller till och med dyrare, än en licensierad lösning när alla kostnader beaktas.

6. Digitalt hållbar lösning

Digital hållbarhet handlar ofta om att säkerställa långsiktiga och välinformerade beslut, särskilt när det gäller investeringar i webbverktyg. Vanligtvis är det en arbetsgrupp med IT- och webbkompetens som tar dessa beslut. En utmaning är att medlemmarna i arbetsgruppen kanske inte kommer att vara kvar på företaget under hela verktygets livscykel. Det är därför viktigt att besluten som fattas inte bara tar hänsyn till omedelbara behov utan också till framtida användares behov och erfarenheter.

Felaktiga beslut kan leda till att företaget i framtiden behöver göra om investeringen, vilket innebär ökade kostnader och förlorad tid. Det är därför avgörande att beslut om webbverktyg grundas på en djup förståelse för både nuvarande och framtida användares behov och att man överväger verktygets långsiktiga digitala hållbarhet. Genom att göra detta kan företaget undvika onödiga investeringar och säkerställa att teknologin stödjer deras verksamhetsmål på lång sikt.

Slutsats

För att undvika dessa vanliga fällor och säkerställa att ni väljer rätt CMS för era behov, är det avgörande att ta sig tid att förstå organisationens krav, planera för framtiden, och tänka på alla användare. Genom att göra detta kan ni spara både tid och pengar och välja en lösning som stödjer er verksamhet både nu och i framtiden.

Kontakta oss

Vill du veta mer eller ha hjälp med att välja webbverktyg, kontakta Henrik Wahlstedt för att boka ett möte.

Internetmedia

Internetmedia har vi sedan 2001 hjälpt företag och organisationer att lyckas med kundanpassade helhetslösningar inom digitala och tryckta medier. Vårt team är ett kreativt och sammansvetsat gäng som strävar efter att du som kund ska bli 100% nöjd och framförallt lönsam!

Mer spännande läsning

  • Varför WordPress inte alltid är det säkraste valet för din webbplats

    WordPress är ett av världens mest populära Content Management Systems (CMS), med över 40% av alla webbplatser globalt som drivs av denna plattform. Dess användarvänlighet och flexibilitet har gjort det till en favorit bland både nybörjare och erfarna utvecklare. Men trots dess popularitet, finns det betydande säkerhetsrisker med att använda WordPress som kan äventyra din webbplats.

  • Visselblåsning - för ett transparent och etiskt samhälle

    Visselblåsning, att rapportera om missförhållanden inom organisationer och företag, har blivit en central funktion för att upprätthålla transparens, rättvisa och etik i samhället.

  • Förbered din webb för tillgänglighetskraven inför

    Med den nya svenska lagen (2023:254) om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet, tillsammans med EU:s tillgänglighetsdirektiv från april 2019, är det dags för företag att granska sin digitala tillgänglighet. Från och med den 28 juni 2025 kommer kraven som redan gäller för offentliga aktörer att även omfatta den privata sektorn, vilket innebär att digital tillgänglighet blir nödvändig för en rad produkter och tjänster.

Ska vi räta ut frågetecknen tillsammans?

Fyll i ditt nummer så ringer jag dig!

Joakim Persson, digital rådgivare
063-701 08 10  |  joakim@internetmedia.se