Förbered din webb för tillgänglighets­kraven inför 2025

Med den nya svenska lagen (2023:254) om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet, tillsammans med EU:s tillgänglighetsdirektiv från april 2019, är det dags för företag att granska sin digitala tillgänglighet.

Med den nya svenska lagen (2023:254) om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet, tillsammans med EU:s tillgänglighetsdirektiv från april 2019, är det dags för företag att granska sin digitala tillgänglighet. Från och med den 28 juni 2025 kommer kraven som redan gäller för offentliga aktörer att även omfatta den privata sektorn, vilket innebär att digital tillgänglighet blir nödvändig för en rad produkter och tjänster.

Varför tillgänglighet är viktigt

I takt med att fler funktioner och tjänster flyttar online blir tillgänglighet på digitala plattformar alltmer avgörande. Det handlar om att skapa ett inkluderande samhälle där alla kan delta. Digital tillgänglighet handlar inte bara om att uppfylla lagkrav; det handlar också om att förbättra användarupplevelsen och nå en bredare publik, inklusive personer med olika funktionsnedsättningar.

Krav och områden

Lagen ställer krav på tillgänglighet för produkter och tjänster inom områden som elektroniska kommunikationstjänster, vissa medietjänster, bank- och betaltjänster, e-handel, e-böcker och persontransport. Standarder som EN 301 549 och Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 fastställer nivåer för tillgänglighetskrav, där nivå AA utgör grunden för lagkraven i EU.

Framtida förändringar och agera nu

År 2025 kommer tillgänglighetskraven för svenska webbplatser och appar att starkt påverkas av European Accessibility Act (EAA), vilket är anledningen till att det är viktigt att börja planera för att uppfylla de nya kraven i god tid.

Steg-för-steg-plan för tillgänglighetsanpassning

 1. Förstå lagen: Ta reda på de specifika kraven för att identifiera vilka områden i din verksamhet som påverkas.
 2. Utvärdera nuvarande tillstånd: Granska dina nuvarande digitala tjänster för att identifiera brister i tillgängligheten.
 3. Planera förbättringar: Utforma en handlingsplan för att åtgärda bristerna och för att säkerställa att nya digitala erbjudanden designas med tillgänglighet i åtanke.
 4. Implementera förändringar: Se till att nödvändiga justeringar görs, vilket kan innebära tekniska uppgraderingar, omdesign av gränssnitt eller utbildning av personal.
 5. Kontinuerlig översyn: Tillgänglighet är en pågående process. Regelbunden översyn och uppdatering av dina tjänster säkerställer långsiktig överensstämmelse med lagkraven.

Förbered ditt företag nu

Att förbereda sig för de kommande tillgänglighetskraven är inte bara ett lagkrav utan också en strategisk fördel. Företag som proaktivt anpassar sig kommer att kunna positionera sig väl i en digital värld där tillgänglighet blir allt viktigare. För att läsa hela lagtexten, besök Riksdagens officiella webbplats och sök efter Lag (2023:254) om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet.

Internetmedia

Internetmedia har vi sedan 2001 hjälpt företag och organisationer att lyckas med kundanpassade helhetslösningar inom digitala och tryckta medier. Vårt team är ett kreativt och sammansvetsat gäng som strävar efter att du som kund ska bli 100% nöjd och framförallt lönsam!

Mer spännande läsning

 • Har du koll på de nya reglerna för e-handel?

  Syftet med de nya reglerna är att skapa mer transparens genom att bland annat ställa krav på prishistorik. Vi har gjort en lätt översikt över vad förändringarna 2022-09-01 innebär för oss och våra e-handlarkunder.

 • Tillgänglig webb

  Lagen om tillgänglighet för offentlig verksamhet trädde i kraft 23 september 2020 och går ut på att webbplatser och appar ska kunna användas av alla.

 • Så här gör du en mobilvänlig webbplats

  Vikten av en mobilvänlig webbplats blir bara viktigare. Efter googles uppdatering av sökmotorn prioriteras mobil ännu högre är tidigare.

Ska vi räta ut frågetecknen tillsammans?

Fyll i ditt nummer så ringer jag dig!

Joakim Persson, digital rådgivare
063-701 08 10  |  joakim@internetmedia.se